ArmDaily.am-ը շարունակում է «Ինչպես ընտրել...» շարքը։
Մեր ընթերցողին ներկայացնում ենք, թե ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ, որպեսզի այն լինի ոչ միայն համեղ, այլ նաև օգտակար և անվնաս:
Այս շաբաթ ձեզ ենք ներկայացնում կարևոր փաստեր ձմերուկի մասին:
Ձմերուկը կատարյալ դեսերտ է տաք ամառային օրվա համար: Այս հատապտուղըը գրեթե ամբողջությամբ բաղկացած է ջրից, ուստի կատարելապես թարմացնում եւ հագեցնում է ծարավը:
Որակյալ ձմերուկ ավելի լավ է գնել ոչ շուտ, քան օգոստոսին: Բայց նույնիսկ համապատասխան ժամանակաշրջանում այս բույսը կարեւոր է ճիշտ ընտրել:
Երբ է պետք գնել ձմերուկ
Մենք ուզում ենք զգուշացնել անմիջապես՝ թեեւ ձմերուկը հայտնվում է վաճառքի գրեթե հունիսին, մինչեւ օգոստոս հատապտուղը գնել չարժե: Բույսի կենսաբանական հասունացման ժամկետը ամռան վերջին ամիսն է, հետեւաբար, նույնիսկ եթե դուք ստանում եք քաղցր եւ համեղ ձմերուկ հունիսին, երաշխիք չկա, որ այն հասել է բնական ճանապարհով, ամենայն հավանականությամբ, նրա վաղահասությունը բացատրվում է նրանով, որ արտադրողը առատորեն լցրել է այն նիտրատներով:
Որտեղի՞ց կարելի է ձմերուկ գնել
Ձմերուկ գնելու իդեալական վայր են վրանները, որոնց կողքը ձմերուկի աճեցման դածտն է: Բայց եթե այդ դաշտը հասանելի չէ ձեզ, ապա խերհուրդ ենք տալիս գնալ շուկա: Իսկ ահա սուպերմարկետում զգույշ եղեք. հաճախ սուպերմարկետները գնում են ձմերուկներ դեռ չհասունացած վիճակում: Հաճախ ձմերուկները վաճառում են ճանապարհների մոտ։ Այո, դա հարմար է, բայց հիշեք, որ ձմերուկը, ինչպես նաեւ այլ մրգեր եւ բանջարեղեն, որոնք վաճառվում են այստեղ, կլանում են փոշին եւ կողքով անցնող մեքենաների վնաակար գազերը:
Ի՞նչ չափերի պետք է լինի ձմերուկը
Ձմերուկները տարբեր տեսակների են լինում, որոշ տեսակներ ավելի մեծ են, մյուսները ավելի փոքր են: Հետեւաբար, հիշեք պարզ կանոնը. մեկ սորտի ձմերուկներից դուք պետք է ընտրեք խոշոր, բայց ոչ մեծ չափը: Այսինքն, խուսափեք փոքր ձմերուկներից, դրանք սովորաբար դեռ չեն հասունացել, եւ հսկաներից, ամենայն հավանականությամբ, դրանք «կերակրվում են» նիտրատներով: Իդեալական ձմերուկը կշռում է 6-10 կգ:
Ձմերուկի արտաքին տեսքը
Հասած ձմերուկի կեղևի գծերը պետք է լինեն հնարավորինս արտահայտիչ և գունային առումով խիստ տարբերվեն, եւ կեղեւը ինքնին պետք է լինի ամուր եւ փայլուն: Եթե ձմերուկը հասուն չէ, ապա դրա կեղեւը փափուկ կլինի, քանի որ, երբ հատապտուղը հասունանում է եւ այլեւս ի վիճակի չէ ներծծել խոնավությունը, ապա դրա կեղեւը կարծրանում է, կարծես թե հայտնելով, որ «ահա և վերջ, ես հասել եմ»:
Ձմերուկի արտաքին տեսքի մեկ այլ պարամետրը դա դեղին, իսկ երբեմն նույնիսկ նարնջագույն բիծն է։ Սա այն տակառն է, որի վրա ձմերուկը գտնվում էր դաշտում։ Այս բծի չափը պետք է լինի 5 սմ-ից ոչ խոշոր սորտերի համար, եւ խոշոր 10 սմ-ի համար: Շատ խոշոր բիծը նման ձմերուկից հրաժարվելու առիթ է: Հավանաբար, քիչ լույս է ընկել նրա վրա հասունանալու ընթացքում, որի պատճառով այն համեղ չի լինի: Անհրաժեշտ չէ նաեւ վերցնել ձմերուկ սպիտակ բիծերով, սա, ամենայն հավանականությամբ, հասունացել է անբարենպաստ պայմաններում եւ դժվար թե համեղ լինի:
Տղա՞, թե՞ աղջիկ
Գուցե դուք հիշում եք կենսաբանության դասերից, որ ձմերուկը երկսեռ հատապտուղ է: Աղջիկները (նրանց կարելի է որոշել ավելի հարթ ներքեւով եւ լայն շրջանակով) ավելի համեղ են, քանի որ դրանք ավելի շատ շաքար են պարունակում, իսկ սերմերն ավելի քիչ են: Քիչ համեղ «տղաները» ունեն ուռուցիկ ներքեւ, եւ դրա վրա մի փոքր շրջանակ:
Ինչպե՞ս ընտրել ձմերուկը ձայնով
Ընտրեք ձմերուկը ձայնիով՝ նուրբ հարց է եւ պահանջում է որոշակի հմտություն: Ձմերուկը ճիշտ ընտրելու համար, դուք պետք է կարողանաք տարբերակել խուլ ձայնը հնչեղից: Երբ դուք թակում եք՝ ձմերուկ պետք է հնչեղ ձայն արձակի, դա վկայում է հատապտուղի ծակոտկենության մասին, եւ, հետեւաբար, այն մասին, որ ձմերուկը հասունացել է: Բացի այդ, հասած ձմերուկը միշտ կարծես զսպանակում է հարվածի ժամանակ: Փորձեք սեղմել ձմերուկը, եթե այն թեթեւակի ճաքճքում է, ապա դա խոսում է իր հասունության եւ մարմնի հյութի մասին:
Ուշադրություն դարձրեք պոչին
Ձեր ապագա ձմերուկը անպայման պետք է պոչը ունենա: Նրա բացակայությունը պետք է զգուշացնի, որ հնարավոր է, այն միտումնավոր պոկել են, որպեսզի թաքցնեն ձմերուկի վատ որակը։ Լավ հասուն պտուղի մոտ այն պետք է լինի չափավոր դեղին եւ չոր, բայց ոչ գերչորացած: Եթե ձմերուկի պոչը չորացրած է, ապա դա կարող է նշանակել, որ ձմերուկը քաղվել է եւ պահվում է վաղուց:
Կտրելիս ուշադրություն դարձրեք ձմերուկի պտղամսին
Հասած ձմերուկը պետք է ունենա հագեցած կարմիր գույն: Սակայն, մանուշակագույն երանգից պետք է զգուշանալ. դա նշանակում է, որ այդ պտուղը սնվել է նիտրատներով: Հասած ձմերուկի սերմերը ունեն մուգ շագանակագույն կամ սեւ գույն, բայց սպիտակները' չհասունացած պտղի նշան են: Մանրաթելերը, որոնք ներծծված են ձմերուկով, պետք է լինեն սպիտակ, բայց դեղնավունությունը, կրկին խոսում է ձմերուկի բարձր «նիտրատության» մասին: Ճիշտ ընտրված ձմերուկի պտղամիսը կտրելիս պետք է փայլի փշրանքներով, իսկ նիտրատով աճեցրածը ունի հարթ մակերեւույթ:

